lichaamsgerichte therapie

lichaamsgerichte therapie amsterdam

Uit een onderzoek naar de effectiviteit van cognitieve (praat) therapie blijkt dat de mate van succes van de therapie afhangt van hoe goed iemand de inzichten ook kan doorvoelen in zijn of haar eigen lijf. Dit blijkt vaak lastig, je weet dan wat je patronen zijn maar het lukt je niet de dingen anders te doen. Je blijft bijvoorbeeld paniekaanvallen houden ook al weet je dat er eigenlijk niks engs is.

Bij lichaamsgerichte (psycho) therapie amsterdam ga we niet alleen praten over jouw hulpvraag maar begeleid ik je ook naar voelen: “Wat gebeurd er eigenlijk in jouw lijf als je daar over vertelt?” Dat doen we met verschillende methodes. Zo verbinden we je hoofd met je emotie en je lichaam.

Innerlijke wijsheid zit in je lijf. Dat is je intuïtie en je gut feeling. Als je niet in je lijf durft of kan zijn, dan kan je dus ook niet voelen wat goed is voor jou. Je maakt je beslissingen en keuzes dan vanuit je hoofd, vanuit denken in plaats vanuit voelen. Dan ga je vaak voorbij aan je verlangens en je grenzen. Dat creëert stress en spanning in je lijf en kan leiden tot fysieke klachten, burn-out klachten of depressie.

lichaamsgerichte therapie amsterdam oud west
lichaamsgerichte therapie amsterdam en emotie

emotie in je lijf

Iedereen heeft in het leven dingen meegemaakt die heel angstig, verdrietig of pijnlijk waren. Als kind kon je dat niet verwerken omdat het te groot voor je was of omdat de ruimte er niet voor was thuis en als volwassenen hebben we dat in deze “mind-gerichte” samenleving niet geleerd.

Die onverwerkte emoties worden weggestopt in het lichaam en die zitten er nog steeds. Ze geven vaak spanning, bijvoorbeeld in je buik, schouders, rug of in je keel. Of ze worden getriggerd waardoor je je opeens heel boos of angstig kan gaan voelen in situaties waar dat eigenlijk niet nodig is. Als je contact maakt met je lichaam dan kom je deze emoties tegen. Omdat we die emoties vaak nog even eng vinden als toen ze ontstonden, willen we er niet naartoe en houden we onszelf dus uit het lijf en in het “veilige” hoofd. Door bijvoorbeeld heel veel te werken en druk te zijn of juist door af te sluiten en op onze mobiel te scrollen. Je voelt je gestrest of juist verdoofd.

Om echt contact met jezelf te kunnen maken wil je deze emoties beetje bij beetje gaan verwerken. Bij lichaamsgerichte therapie amsterdam doen we dat samen. Als je langzaam gaat voelen in de ervaringen van je lijf zul je zien dat het steeds gemakkelijker wordt om te zijn met wat daar gebeurd. Je wordt dan minder snel getriggerd en de fysieke symptomen worden minder. Je ontwikkeld meer zelfzorg en zelfcompassie. Je kan dan keuzes gaan maken die echt goed zijn voor jouw! Bijvoorbeeld in relaties en op je werk. Dat geeft rust en innerlijke vrede.

Hoe ziet een sessie eruit

In een lichaamsgerichte therapiesessie willen we het denken verbinden met het voelen en het lichaam. Terug gaan naar het lijf kan op verschillende manieren: je kan vanuit praten gaan voelen wat je woorden aanraking in je lichaam. Als dat lastig is kan je kan ook vanuit aanraking kijken wat er in je lichaam gebeurd en zo langzaam meer contact gaan maken met je lijf (massagetherapie).

In de eerste sessie bespreken we samen wat jouw hulpvraag is. Waar loop je tegenaan en wat zou je graag anders willen in je leven? Dat is vaak iets op het gebied van relaties, werk, (zelf)liefde, gezondheid, je gedachten of je lijf. Met behulp van verschillende methodes zoals voice dialogue, opstellingen, de creatiespiraal, het matje en de polyvagaal theorie, focussen, visualisatie en aanraking gaan we onderzoeken wat er in jou gebeurd.

Lichaamsgerichte therapie gaat ook heel goed samen met massagetherapie en opstellingen. Door aanraking kom je in je lijf en vergroot je het contact met jouw intuïtie en gevoel en een opstelling kan je inzicht geven in de onderliggende patronen

praktijk Innerlijk Wijzer voor lichaamsgerichte therapie in Amsterdam oud West
lichaamsgerichte therapie  Amsterdam & coaching

het verschil tussen therapie en coaching

In mijn praktijk maak ik onderscheid tussen lichaamsgerichte therapie en lichaamsgerichte coaching. Niet iedereen heeft ruimte voor therapie. Soms wil je gewoon weten hoe je verder kan met wat er is zonder in de onderliggende pijnstukken te duiken. Hieronder ga ik er nog wat dieper op in.

Lichaamsgerichte Coaching: In het drukke leven dat we leiden hebben we niet altijd de energie en/of ruimte om diep emotioneel werk te doen. Bij coaching blijven we emotioneel wat meer aan het oppervlak. We duiken niet de diepere trauma’s in maar werken aan handvatten om om te gaan met wat er is. De vraag “Wat heb je nodig om verder te kunnen?” staat centraal. Coaching is BTW aftrekbaar als je een eigen bedrijf hebt.

Lichaamsgerichte Therapie (amsterdam): in een therapie sessie kijken we naar de onderliggende emoties en pijnstukken. We gaan dieper in op waarom je de dingen voelt die je voelt. Het gaat over het verwerken van wat je in je leven hebt meegemaakt waardoor je minder getriggerd wordt en je rustiger door het nu kan bewegen.

In overleg kunnen we samen kijken naar wat goed voelt voor jou.

Neem contact op

Adress

Da Costakade 130

1053XC, Amsterdam

Contact
behandeling op afspraak