Mijn hele lichaam doet pijn en is moe: wat nu?
Het was maandagochtend. Mijn wekker ging, en zoals altijd stond hij veel te vroeg. Ik wilde opstaan, maar mijn lijf dacht daar anders over. Mijn armen voelden zwaar, mijn benen als lood. Zelfs mijn ademhaling leek moeizaam, alsof elk deel van mijn lichaam protesteerde. “Niet nu,” leek het te zeggen, “ik kan niet meer.” Mijn hele lichaam doet pijn en is moe.
Wat ooit vanzelfsprekend was – uit bed komen, de dag beginnen – voelde nu als een onmogelijke taak. Overal in mijn lichaam voelde ik pijn, een diepe, allesomvattende vermoeidheid die me gevangen hield. Maar het meest frustrerende was misschien wel dat ik niet precies wist waarom. Was het stress? Slecht slapen? Of iets anders waar ik geen grip op had?
Als lichaamsgerichte therapeut weet ik inmiddels dat ik niet alleen ben in deze ervaring. Veel mensen worstelen met aanhoudende pijn en vermoeidheid. Het voelt alsof je lichaam je in de steek laat, maar wat als het juist roep om hulp is? Een uitnodiging om stil te staan, te luisteren en jezelf de aandacht te geven die je nodig hebt?
In deze blog deel ik waarom je lichaam pijn kan doen en moe kan zijn, wat de mogelijke oorzaken zijn, en hoe je met lichaamsgerichte therapie weer verbinding kunt maken met jezelf. Want hoe zwaar het nu ook voelt, er is een weg naar meer rust, energie en balans.
Waarom doet mijn hele lichaam pijn en is het moe?
Aanhoudende pijn en vermoeidheid hebben vaak meerdere oorzaken. Soms is er een medische verklaring, zoals een ziekte of hormonale disbalans. Maar in veel gevallen is het een signaal van je lichaam dat het overbelast is – fysiek, emotioneel of beide. Deze overbelasting noemen we stress.
Wat veel mensen niet beseffen, is dat stress zich niet alleen in je hoofd afspeelt. Het zit ook in je lichaam. Spanning kan zich opstapelen in je schouders, rug of kaken. Misschien merk je hoofdpijn, een knoop in je maag of hartkloppingen. Je lichaam en geest zijn met elkaar verbonden – wat je denkt en voelt, beïnvloedt je lijf, en andersom.
Langdurige stress is een veelvoorkomende oorzaak van klachten zoals: mijn hele lichaam doet pijn en is moe. Als je constant ‘aan’ staat, raakt je lichaam uitgeput. Als je hele lichaam pijn doet en moe is dan roept het letterlijk: Stop! Ik kan dit niet meer aan. Het gevolg? Je voelt pijn op plekken waar je het niet verwacht, je hebt pijn in de spieren van je hele lichaam en je energie is op. Zelfs simpele taken zoals aankleden of een boodschap doen, kunnen aanvoelen als een enorme berg om te beklimmen.
Waarom luisteren naar je lichaam belangrijk is
Je lichaam is geen machine die zomaar door blijft gaan. Het geeft signalen af om je te waarschuwen, maar vaak negeren we die. We zetten door, omdat we nooit anders geleerd hebben. Totdat ons lichaam niet langer fluistert, maar begint te schreeuwen.
Wanneer je pijn en vermoeidheid ervaart, vraagt je lichaam om aandacht. Het wil dat je stil staat en luistert. Wat probeer je te vermijden? Welke grenzen heb je overschreden? Deze vragen kunnen confronterend zijn, maar ze zijn de sleutel tot herstel.
Hoe lichaamsgerichte therapie kan helpen
Toen ik eenmaal accepteerde dat mijn lichaam om aandacht vroeg, kon ik de juiste stappen gaan zetten. Het was geen snelle oplossing, maar een proces van opnieuw leren luisteren. Lichamelijke klachten zoals pijn in spieren hele lichaam en vermoeidheid zijn geen vijanden, maar boodschappers. Ze wijzen je de weg naar wat jij nodig hebt om je beter te gaan voelen.
Als lichaamsgericht therapeut begeleid ik nu anderen in dit proces. Want ik weet hoe overweldigend het kan voelen als je hele lichaam pijn doet en moe is. Samen kijken we naar waar spanning zich heeft vastgezet, en welke patronen of emoties hieraan bijdragen. Door bewust te voelen en contact te maken met je lijf, kun je leren hoe je beter voor jezelf kunt zorgen.
Lichaamsgerichte therapie richt zich op het herstellen van de verbinding tussen lichaam en geest. Het helpt je weer te luisteren naar wat je lichaam je probeert te vertellen. Wanneer je voelt: mijn hele lichaam is moe en doet pijn dan is het belangrijk om niet alleen de symptomen te bestrijden, maar ook de onderliggende oorzaak te onderzoeken. Vaak weet je lichaam heel goed wat er nodig is om te helen.
Wat kun je zelf doen als je lichaam pijn doet en moe is?
Lichaamsgerichte therapie is niet de enige weg. Zelf kan je ook een hoop doen. Mediteren, yoga en mindfulness hebben bijvoorbeeld veel mensen weer in contact gebracht met hun lichaam. Maar elke dag even een paar minuten stilzitten kan ook een hoop doen. Iedereen heeft hier zijn of haar eigen weg in te vinden. Vertrouw op wat goed voelt! Hier zijn een paar stappen die je zelf kunt nemen:
- Neem je lichaam serieus
Je lichaam geeft signalen af om je te helpen. In plaats van door te gaan en ze te negeren, probeer eens stil te staan en te luisteren. Waar voel je spanning? Wat vertelt je lichaam je? - Gun jezelf rust
Oververmoeidheid los je niet op door nog harder te proberen. Durf te vertragen en plan bewust rustmomenten in je dag. - Beweeg op een zachte manier
Zachte bewegingen zoals yoga, wandelen of stretchen kunnen helpen om spanning los te laten zonder je lichaam te overbelasten. - Mediteren
Mediteren kan op heel veel manieren. Zoek er een die past bij jou! 5 minuten per dag maakt al een groot verschil. Het helpt je om even helemaal in het nu te zijn en stil te staan bij wat je voelt in je lichaam. - Zoek hulp
Praat met anderen of zoek een therapeut die je kan helpen om de signalen van je lichaam te begrijpen en ermee te werken in plaats van ertegen te vechten.
Je hoeft het niet alleen te doen
Achteraf ben ik mijn lichaam dankbaar voor die duidelijke signalen. Hoe naar het ook was om overgenomen te worden door het gevoel: “mijn hele lichaam doet pijn en is moe“, het dwong me om stil te staan bij mezelf en bij de manier waarop ik leefde. Ik had te lang vanuit mijn hoofd geleefd, mijn grenzen genegeerd en mijn gevoelens opzij geschoven. Mijn lichaam liet me weten dat er iets moest veranderen, en hoewel dat confronterend was, was het ook het begin van een reis. Een reis naar een dieper contact met mezelf en een leven waarin ik beter voor mijn lichaam zorg en naar mijn eigen grenzen luister.
Bij Innerlijk Wijzer begeleid ik je graag in dit proces. Ik help je om je klachten te begrijpen en aan te pakken. Zodat je niet alleen weer beter in je vel zit, maar ook meer vertrouwen krijgt in je lichaam.
Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact op. Je hoeft deze weg niet alleen te bewandelen – samen vinden we een manier om je lichaam en geest weer in harmonie te brengen.
Samen onderzoeken waar je pijn en moeheid vandaan komt?
Reviews
Ik deed 4 sessies in de beginfase van mijn burn-out. De sessies waren een mooie balans tussen werken met de emoties die er waren en het kalmeren van mijn zenuwsysteem. De opstelling zorgde voor een belangrijke shift in het patroon dat mij überhaupt in de burn-out heeft bracht
Linda M.
Vanaf het moment dat ik binnenkwam, voelde ik me welkom en op mijn gemak. Elisabeth creëert een veilige, warme en liefdevolle sfeer waarin je echt in contact komt met jezelf.
EA P.
Wat een inwaartse reis heb ik de afgelopen tijd gemaakt met behulp van jouw sessies. Super dankbaar voor jouw gave van luisteren met zachtheid zonder oordeel, oprechtheid en sturing om de diepgang in te gaan.
Bodeyne S.