“Heb je die pannen nou nog niet afgewassen?!”
Voordat ik het door heb schiet ik uit mijn slof en sta ik te schreeuwen als een gek. Het liefste zou ik alle borden kapot gooien! Ik kan niet meer helder nadenken. Mijn hele lichaam ontploft van de woede. Het lijkt wel alsof ik een ander mens ben geworden. Daarna voel ik me vaak de slechtste partner ter wereld en vraag ik me af waar dat in gods naam vandaan kwam. Dan vraag ik me altijd af: “Hoe krijg je woede uit je lichaam?“
Herkenbaar?
Dat gevoel, die allesoverheersende boosheid die je brein helemaal lijkt over te nemen en elke vorm van helder nadenken blokkeert? Laten we het eens hebben over woede, die krachtige, soms sluimerende energie die dagenlang in je kan blijven sudderen of je vanuit het niets kan overvallen. Het uit zich op verschillende manieren: knallende hoofdpijn, gespannen schouders, of een frustrerend onbestemd gevoel. Maar hoe krijg je woede eigenlijk uit je lichaam? Hier zijn praktische tips voor een gezonde omgang met deze krachtige emotie.
Woede in je lichaam: de signalen
In mijn praktijk kom ik allerlei vormen van woede tegen. Sommigen clienten hebben woede die direct onder hun huid zit en snel oplaait, terwijl anderen denken dat ze nooit boos worden. “Woede? Nee, dat voel ik nooit,” hoor ik dan, terwijl hun lichaam strak staat van spanning.
Woede heeft vaak een negatieve reputatie. We zien het als iets wat we moeten onderdrukken of verstoppen. Veel clienten komen dan ook binnen met de vraag: Hoe krijg je woede uit je lichaam? Maar woede is niets dat weg moet. Het is juist een krachtig hulpmiddel om je grenzen aan te geven. Woede laat je weten dat er iets niet klopt en dat er verandering nodig is. Maar hoe herken je die signalen in je lijf?
Signalen van woede in je lichaam:
- Spanning: Woede kan zich uiten in spanning in je kaken, armen, schouders, of handen die je tot vuisten balt.
- Versnelde hartslag: Je hart gaat tekeer als een op hol geslagen trein. Dit is je lichaam dat reageert op adrenaline.
- Warmte in je gezicht: Voelt je gezicht heet aan? Dit betekent dat je woede aanwezig is en gezien wil worden.
- sneller ademen door je neus: Als je woede opkomt dan merk je dat je sneller en met meer kracht gaat ademen. Vaak ga je hoorbaar door je neus ademen. Net als het briesen van een stier.
- Adem inhouden: Merk je dat je je adem inhoudt of oppervlakkiger gaat ademen? Dat kan betekenen dat je probeert je woede binnen te houden.
Het belang van woede
Woede is een belangrijke emotie. Het helpt je om je grenzen te voelen en geeft je kracht om voor jezelf op te komen. Vaak leren we echter van jongs af aan dat boos zijn “slecht” is, waardoor we deze emoties onderdrukken. Daardoor voelen we het vaak niet totdat het zo groot wordt dat we plotseling ontploffen.
Als woede je zo overspoelt, kun je er niet meer constructief mee omgaan. Je gooit het er dan alleen nog uit zonder goed na te denken, en op dat moment verlies je contact met de ander en met jezelf. Het kan dan helpen om eerst wat van die spanning en woede uit je lichaam te laten, zodat je weer kunt voelen wat er écht onder die boosheid zit. Wat raakt je werkelijk? En wat verlang je van de ander?
Praktische tips: Hoe krijg je woede uit je lichaam?
Hier zijn enkele technieken die je kunnen helpen om woede uit je lichaam te krijgen:
- Fysieke Beweging, liefst met geluid
Beweging helpt opgebouwde spanning en woede los te laten. Probeer bijvoorbeeld:- In een handdoek wringen en grommen
- Stampen met je voeten en tegelijk in een kussen schreeuwen
- Dansen of zingen
- Inzoomen op lichaamsgewaarwordingen
Sluit je ogen en scan je lichaam. Waar voel je spanning of ongemak? Hoe groot is het? Is het warm of koud? Probeer gedetailleerd te beschrijven hoe het aanvoelt. - Creatieve Uitdrukking
Zoek een creatieve manier om je woede te uiten, zoals schilderen, schrijven of muziek maken. Dit kan een effectieve manier zijn om je gevoelens te verwerken. - Gesprekken aangaan
Praat met vrienden, familie of een therapeut. Delen helpt om helderheid te krijgen en je woede constructief te uiten. - Diepe Ademhaling
Neem een paar diepe ademhalingen: in door je neus, uit door je mond. Dit helpt je te ontspannen en je bewust te worden van de spanning in je lichaam.
Een gezonde relatie met woede opbouwen
Hoe krijg je woede uit je lichaam; wanneer dat niet meer je eerste doel is dan ben je klaar om het te gaan onderzoeken. Als je je woede beter leert kennen, dan zal het je ook minder snel uit het niets overvallen. Je kunt het dan al eerder voelen opkomen en voelen wat je op dat moment nodig hebt om de woede een beetje uit je lichaam te krijgen zodat je de kracht van je woede kunt inzetten om voor jezelf en je grenzen op te komen. Dat heet zelfzorg!
Hier zijn enkele tips voor het ontwikkelen van een gezonde relatie met je woede:
- Vraag jezelf af waar je woede vandaan komt. Gaat het echt over nu of eigenlijk over vroeger? Wat zijn je triggers? Waar is iemand over je grens gegaan? Of heb je ergens “Ja” gezegd terwijl je eigenlijk “Nee” voelde?
- Erkenning: Accepteer dat woede een natuurlijke emotie is. Het is normaal om boos te zijn, en het is belangrijk om dat te voelen. Het geeft je informatie over wat je wel en niet wil in het leven.
- Probeer om meer in contact te komen met je woede. Hoe voelt het aan in je lichaam? Kan je je eerder bewust worden van je woede? Dit helpt je om niet reactief te zijn, maar in plaats daarvan bewust en intentioneel te reageren.
Oude reacties loslaten in lichaamsgerichte therapie
Een gezonde relatie met woede ontwikkelen betekent dat je niet alleen je woede voelt, maar ook onderzoekt waar deze vandaan komt en welke oude patronen je triggeren. Vaak ligt het antwoord in het verleden: je woede kan ontstaan zijn doordat je je niet gezien, gehoord of begrepen voelde. In lichaamsgerichte therapie onderzoeken we samen deze diepere lagen. Juist door je woede te mogen voelen en uiten in contact met iemand anders, zonder dat de ander ook boos wordt of afstand neemt, kan er veel bevrijding ontstaan. In mijn praktijk is woede daarom altijd welkom.
Door je woede steeds beter te leren begrijpen en te doorvoelen, bouwen we samen aan een gezonde manier om ermee om te gaan. Zodat woede je niet meer overneemt, maar je het kunt inzetten als een krachtig hulpmiddel voor zelfzorg en het bewaken van je grenzen.
Conclusie
Dus, hoe krijg je woede uit je lichaam? Woede is geen vijand; het is een krachtige emotie die je helpt je grenzen te verkennen en voor jezelf op te komen. Door in contact te komen met je woede en oude reacties los te laten, kun je een gezondere relatie met deze emotie opbouwen. Dan hoef je woede niet meer uit je lichaam te krijgen, maar leer je het te begrijpen en te omarmen. Zo kun je vol vertrouwen en met kracht verder gaan in je leven!