We kennen het allemaal wel: die momenten waarop je flink in je hoofd zit, aan het piekeren bent, of je emoties probeert weg te duwen. “Ik heb geen tijd om nu verdrietig te zijn.” “Ik moet door, er is geen ruimte voor mijn boosheid.” Maar weet je dat deze opgekropte gevoelens uiteindelijk toch ergens naartoe moeten? Vaak nestelen ze zich dan in je lichaam en kunnen ze daar fysieke klachten veroorzaken. Opgekropte emoties en lichamelijke klachten zijn vaak direct met elkaar verbonden.
Wat zijn opgekropte emoties?
Opgekropte emoties zijn gevoelens die we uitstellen, onderdrukken of wegduwen, vaak omdat we onszelf vertellen dat we ‘sterk’ moeten zijn of dat emoties ons in de weg zitten. Misschien ben je opgevoed met het idee dat boos zijn ongepast is, of dat verdriet een teken van zwakte is. Je lacht maar gewoon, houdt de schouders recht en zet door. Maar diep vanbinnen blijven die gevoelens hangen.
Emoties als signalen
Emoties zijn signalen van ons lichaam die ons iets proberen te vertellen. Ze wijzen op onvervulde behoeften, overschreden grenzen of verlangens die aandacht vragen. Denk aan het moment waarop je knoop in je maag voelt, of dat je hart sneller gaat kloppen als je ergens tegenop ziet, of wanneer je vlinders in je buik voelt als je verliefd bent. Dit zijn geen toevallige verschijnselen. Je lijf probeert je hier te helpen door aan te geven dat er gevoel of behoefte is die erkend wil worden. Het probeert je naar je emoties te laten luisteren door voelbare lichamelijke signalen af te geven.
Waarom het lichaam klachten ontwikkelt als je emoties opkropt
Wanneer we deze lichamelijke signalen niet serieus nemen, of we ze constant wegdrukken, blijft die energie opgeslagen in ons lijf. Het lichaam is bijzonder intelligent. Als je niet luistert naar wat je emoties je willen vertellen, neemt het lichaam het stokje over en geeft signalen af die moeilijker te negeren zijn. Zo ontstaan opgekropte emoties en lichamelijke klachten. Deze klachten kunnen overal in je lichaam ontstaan. Hieronder lees je enkele veel voorkomende voorbeelden:
- Spanning in de rug, nek en schouders: Dit kan bijvoorbeeld duiden op een last die je meedraagt of een gevoel van verantwoordelijkheid dat je boven het hoofd groeit. Maar ook stress uit zich vaak in spanning rond je nek en schouder.
- Pijn op je borst: Angst , stress en paniek kunnen pijn op je borst veroorzaken.
- Maag- en darmklachten: Onderdrukte angst of stress kan zich vastzetten in je spijsvertering, met krampen of een opgeblazen gevoel tot gevolg.
- Hoofdpijn: Deze kan ontstaan door langdurige mentale spanning of frustratie die geen uitweg vindt.
- Chronische vermoeidheid: Wanneer je constant je emoties onderdrukt, kost dit veel energie. Dit kan leiden tot een uitgeput gevoel en chronische moeheid.
- Burnout: Dit is een ultiem fysiek noodalarm dat “luister naar mij!” schreeuwt.
De voordelen van doorvoelen
Maar hoe kom je nou van die opgekropte emoties en lichamelijke klachten af? Er is eigenlijk maar een weg: ze aandacht geven en doorvoelen.
Wanneer je opgekropte emoties doorvoelt, merk je vaak dat er ruimte ontstaat in je lijf en in je hoofd. Spanning neemt af, je voelt je lichter en rustiger. Het loslaten van emoties helpt om de lichamelijke klachten te verlichten, en het geeft je meer energie en focus. Daarnaast leer je steeds beter te herkennen wanneer je emoties opkropt, zodat je ze eerder aandacht kunt geven en klachten kunt voorkomen.
Wat kun je zelf doen om opgekropte emoties en lichamelijke klachten los te laten?
Er zijn verschillende dingen die je zelf kan doen om beter in contact te komen met je gevoel en je lichaam. Niet alles werkt voor iedereen. Als je ontdekt hebt welke techniek voor jouw werkt probeer hier dan regelmatig tijd voor te maken. Zo kun je het contact met je lichaam en je gevoel langzaam gaan vergroten en kun je beter leren omgaan met opgekropte emoties en lichamelijke klachten ze een plek geven. Het erkennen van je gevoelens is een krachtige stap naar heling en welzijn!
Hier zijn enkele praktische tips en technieken die je thuis kunt toepassen:
- Bij jezelf aanwezig zijn: Neem dagelijks een paar minuten de tijd om stil te staan bij hoe je je voelt. Dit kan in de vorm van meditatie, mindfulness of simpelweg even in stilte zitten. Vraag jezelf af: “Wat voel ik nu? Waar voel ik dat in mijn lichaam?”
- Aandacht voor je lichaam: Luister naar je lichaam en merk op waar je spanningen of ongemakken ervaart. Probeer je aandacht te richten op deze plekken en adem er naartoe. Dit kan helpen om opgeslagen emoties los te laten.
- Schrijven: Hou een emotie-dagboek bij waarin je jouw gevoelens en ervaringen opschrijft. Dit kan helpen om je gedachten en emoties te ordenen en ze een plek te geven.
- Creatieve expressie: Schilderen, tekenen, dansen of muziek maken zijn uitstekende manieren om je emoties te uiten. Creatieve activiteiten kunnen een krachtige uitlaatklep zijn voor opgekropte gevoelens. Laat je hierbij leiden door je lichaam, denk niet teveel na over wat je doet of creeert maar laat het als vanzelf ontstaan.
- Ademhalingsoefeningen: Maak gebruik van ademhalingstechnieken zoals diepe buikademhaling of de 4-7-8 techniek (4 seconden inademen, 7 seconden vasthouden, 8 seconden uitademen). Dit kan helpen om gevoelens te verzachten en spanning te verminderen.
- Lichamelijke beweging: Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, yoga of andere vormen van beweging, kan helpen om opgekropte energie vrij te laten. Probeer mindful te bewegen, met aandacht voor wat je lichaam vertelt.
- Meditatie en visualisatie: Neem de tijd voor meditatie waarbij je je richt op het voelen van emoties. Visualiseer jezelf in een veilige ruimte waar je deze gevoelens kunt toelaten en doorvoelen zonder oordeel.
Het loslaten van opgekropte emoties en lichamelijke klachten in lichaamsgerichte therapie
Het onderzoeken en verwerken van opgekropte emoties en lichamelijke klachten kan in het begin heel spannend zijn, dan is het fijn om het niet alleen te hoeven doen. In lichaamsgerichte therapie onderzoeken we samen welke emoties je hebt vastgezet en waar ze zich in je lichaam hebben opgeslagen. Dit doen we op een manier die veilig en stapsgewijs is, zodat je leert deze gevoelens beetje bij beetje te verwerken. Dat kan bijvoorbeeld door massagetherapie en aanraking, of praten terwijl ik je met woorden naar je lichaam begeleid maar ook een systeemopstelling kan veel inzicht geven. Samen zoeken we een vorm die bij jouw past. We creëren een veilige ruimte waarin je leert hoe je met deze emoties kunt omgaan en ze kunt uiten, zonder oordeel en op je eigen tempo.
Conclusie: Een gezonde relatie met je emoties opbouwen
Opgekropte emoties en lichamelijke klachten vormen geen bedreiging, maar een kans. Ze zijn een oproep van je lichaam om beter te luisteren naar wat je echt nodig hebt. Door in contact te komen met je emoties en ze serieus te nemen, geef je jezelf de ruimte om op een gezonde manier met jezelf om te gaan.
Je hoeft het niet alleen te doen. In mijn praktijk ben ik er om je te begeleiden bij het verwerken van deze opgekropte emoties en lichamelijke klachten, zodat jouw lichaam en geest zich weer vrij en ontspannen kunnen voelen.